Hoe start je een uitgeverij?

May 6, 2019

Destijds liet ik moedeloos mijn hoofd zakken, het was 2008. Alle grote uitgevers die ik had gesproken in verband met een eventuele samenwerking waren welwillend, maar niemand kon me bieden wat ik zocht. Op de werkkamer van mijn man (cabaretier, animator en televisiemaker) deed ik mijn beklag. Hij keek niet eens op van zijn scherm toen hij zei: 'Als je zó goed weet wat je wilt, dan zal je het zelf moeten doen.'

 

[Nanda Roep in 2010. Blog gaat verder onder de foto.]

 

 

Op dat moment was ik twaalf jaar kinderboekenschrijfster voor uitgeverijen Leopold, Lemniscaat, Zwijsen en Pimento. Mijn eerste roman verscheen bij Truth & Dare en later kwam de volgende bij De Boekerij. Ik was nu midden dertig en ik wilde mijn boeken voorzien van activiteiten die het leesplezier konden ondersteunen.

Inmiddels had ik op scholen gezien dat gemiddeld 30% van de klas niet van lezen houdt. 'Nóg niet,' zei ik dan hoopvol. Ik nam beeldmateriaal mee, ik schreef liedjes en speelde theatervoorstellingen. Maar de gevestigde uitgevers konden me hierin niet volgen...

Na de vrijbrief van mijn man, heb ik twee jaar lang onderzoek gedaan. Ik sprak met vormgevers, vertegenwoordigers en drukkers. Intussen weekte ik mijn bestaande titels los van de uitgeefhuizen, zodat ik nu alle rechten beheer op de boeken die ik sinds mijn debuut heb gepubliceerd. (Mijn zogenaamde 'backlist' bestaat uit vijftig kinderboeken en twee romans.) Op 10 november 2010 verscheen uiteindelijk mijn eerste 'eigen' boek, 'Het grote geheim van Plaza Patatta' bij uitgeverij Nanda.

 

[Het programma 'Mijn eigen boek' voor KRO Kindertijd werd door Nanda Roep bedacht en gepresenteerd. Blog gaat verder onder de foto.]

 

Wat was mijn verwachting? Heus niet dat het hele land in juichen zou uitbarsten, maar ik dacht wel dat 'mijn' boekenveld sympathie voor mijn ondernemersdrift zou hebben. In die jaren presenteerde ik een (boeken)kinderprogramma op tv (zie foto) en ik dacht dat 'mijn' boekenwereld daarvan op de hoogte was en zeker met interesse mijn nieuwe avontuur zou volgen. Wat ik absoluut niet had verwacht, was de reactie: 'Nu ben je een kleine uitgever en daar werken wij niet mee.' Vrijwel alle deuren werden gesloten, zonder uitleg - ik was in shock. 

Dankzij de goede schrijversnaam die ik de jaren ervoor had opgebouwd, hield ik goddank voldoende klanten over om te kunnen bestaan. Ik heb online van de daken geschreeuwd, werkelijk, dat ik nog besta en nieuw werk publiceer. Ik heb álle social media gebruikt en vele webinars en seminars gevolgd. Natuurlijk heb ik goede redactie ingehuurd, de basis van een goed boek, maar verder deed ik alles geheel of gedeeltelijk zelf. De postafdeling, de administratie, de boekhouding en de vormgeving; ik wist niet dat ik zoveel verschillende petten kon dragen en het toch leuk vond.

Pas nu, midden 2019, heb ik een punt bereikt waarop ik kan zeggen dat ik een stabiele uitgeverij heb gecreëerd. Ik werk multimediaal en bied bij ieder boek mogelijkheden om leesplezier te activeren en te ondersteunen, voor zowel volwassenen als kinderen. 

Ruim tien jaar na de oprichting, durf ik eindelijk te zeggen: ik heb een uitgeverij, ik ben een uitgever.

 

 

 

Deze blog schreef Nanda Roep op verzoek van Boekengilde, vanwege het eerste Selfpublishing Event op 22 juni 2019 in de OBA Amsterdam!

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recente berichten

January 14, 2019

January 4, 2019

December 28, 2018

December 28, 2018

Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags
Please reload

Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square