Doen de werkboeken ertoe?

January 29, 2019

Het Project voor Leesplezier bestaat uit een lesboek en een werkboek. Het lesboek is zo gemaakt dat je het eenmalig kunt aanschaffen en er steeds opnieuw uit kunt werken; de werkbladen zijn speciaal geschikt om te kopiëren voor elke nieuwe klas. Een team kan samen één lesboek delen, of ieder een eigen lesboek aanschaffen voor het gemak.

 

Het werkboek is bedoeld om steeds opnieuw te bestellen. Ieder kind dat het project gaat doen, krijgt een eigen werkboek. Nu blijkt echter, dat sommigen zelfs dat kleine bedrag niet te besteden hebben. Zij gaan het Project voor Leesplezier zonder werkboeken proberen en ik ben zeker benieuwd naar de ervaringen.

 

Voor mij bracht het deze vraag op: Doen de werkboeken ertoe?

 

[Blog gaat verder onder de afbeelding.]

 

Het werkboek van het Project voor Leesplezier is bewust heel kleurrijk en een explosie van vrolijke mogelijkheden. Veel van de opdrachtjes zijn verwerkt in het lesboek, maar zeker niet allemaal! Er staan grapjes in en uitspraken van kinderen die vertellen hoe ze lezen. Het idee achter een eigen werkboek, is divers. Ik noem hieronder de vier voordelen van een werkboek!*

 

[Blog gaat verder onder de afbeelding.]

 

 

1. Het werkboek is het cadeau waardoor je plezierig meedoet.

Je kent het wellicht ook uit je eigen leven. Als iemand een leuk cadeautje geeft, sta je meteen open voor wat diegene te vertellen heeft - ook als je totaal niet materialistisch wilt zijn.

Kinderen krijgen een vrolijk en kleurrijk boek dat ze in hun eigen laatje mogen bewaren. Hierdoor staan ze direct bij aanvang welwillend tegenover deelname aan het project.

 

2. Het werkboek 'werkt door' als de begeleider afwezig is.

Misschien heb je zelf maar een kwartier of half uur te besteden in een groep. Dankzij het werkboek blijven de kinderen in jouw afwezigheid bezig met hun leesplezier. Vooral omdat er zoveel in te zien is; ze bladeren erdoorheen en lezen een leuke grap die ze bijvoorbeeld thuis kunnen proberen op hun ouders. Of ze spelen een woordspel met een fragment uit de boeken, dat ze kunnen terugzoeken in het echte boek. Het werkboek blijft constant verleiden om ook een van de boeken te pakken, want alle opdrachtjes zijn gerelateerd aan de serie, taal en lezen.

 

3. Het werkboek creëert een actieve houding.

Kinderen verleiden tot het oppakken van een boek, is onder meer te vergelijken met het aansporen tot een actieve houding. Als een kind passief blijft wachten op wat hem/haar wordt aangeboden, gebeurt er weinig. Nee, ze moeten in actie komen!

Het werkboek blijft vragen stellen over niet alleen de inhoud van de boeken, maar het verwijst ook naar het gebruik van woordenboeken als je een woord niet kent. En het spoort aan om op Internet te gaan snuffelen naar informatie die je nog niet hebt. Zo is het een brug van 'niks doen' naar een actieve leeshouding.

 

4. Het werkboek geeft houvast.

Zolang je het werkboek in je laatje hebt, weet je dat het project loopt en dat het de bedoeling is dat je lekker leest in een boek. Een groot voordeel, in mijn ogen, is dat je als kind hiermee een stukje overzicht hebt. Kinderen zijn geneigd om meteen te vergeten wat het doel van een opdracht ook alweer was, maar door het werkboek kunnen ze begrijpen dat alles gericht is op het lezen van een boek. Ook als ze gaan knutselen of muziek gaan luisteren, hoort het nog steeds bij lezen en leesplezier.

 

*Als oud-journaliste heb ik gezocht naar wetenschappelijke bevestiging dat een werkboek deze voordelen biedt. Via Google kom ik wel bij de vele soorten werkboeken die beschikbaar zijn op allerlei studieterreinen, maar niet bij een onderzoek over het werkboek an sich. Dit zijn de redenen die voor mij persoonlijk van belang waren bij het besluit om werkboeken te ontwikkelen bij het Project voor Leesplezier.

 

Lees ook:

- Het Project voor Leesplezier

- Het doel van leesplezier

- Doen werkboeken ertoe?

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recente berichten

January 14, 2019

January 4, 2019

December 28, 2018

December 28, 2018

Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags
Please reload

Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square