Het doel van leesplezier

January 14, 2019

'Wat is eigenlijk het doel van leesplezier?' Die vraag kwam ineens op nadat ik vertelde over mijn Project voor Leesplezier. Het was me niet eerder gevraagd, maar tot mijn vreugde werd ik meteen warm van de antwoorden die in mijn gedachten plopten.

Vraagt iemand jou ook weleens wat eigenlijk het doel is van alleen maar lezen voor plezier? Als het geen nut lijkt te hebben: het is geen leerboek, geen zelfhulpboek, geen leesmethode of leesopdracht. Kom je weleens mensen tegen die een leeskwartier tijdverspilling vinden? 

Gewoon, alleen maar lekker leesplezier... Jazeker heeft dat nut, en hoe!

 

Blog gaat verder onder de foto.

 

 

Plezier stimuleert

Als je gráág leest, pak je ook een boek wanneer het niet van iemand moet. Elke keer dat je dat doet, lees je honderden tot duizenden nieuwe woorden. Je breidt je woordenschat uit en leert steeds beter communiceren. Me dunkt dat het veel waard is!

 

Plezier geeft voorsprong

Als je graag leest en daardoor meer woorden kent, begrijp je beter de lesstof die je wordt aangeboden. Dat kan op school zijn, maar ook daarbuiten. Als je snapt wat ze op de muziekschool aan je uitleggen, of wat een hockeycoach precies bedoelt, of als je goed begrijpt waar ze het op knutselmiddag over hebben - dan zal jij een opdracht beter uitvoeren.

Alles gaat via woorden, alles: de choreografie van een nieuw dansje, de opstelling van je voetbalteam, het uitvoeren van een proef. Hoe meer woorden je kent, hoe vaker jij mee kan doen met alles dat je zomaar tegenkomt. Wát een opsteker voor je zelfvertrouwen!

 

Plezier ontspant

Lezen is de snelste manier om te ontspannen, maar plezier ontspant ook. In de huidige maatschappij die wordt geplaagd door burn outs en depressies, wordt vaak gesteld dat mensen te veel moeten. Dat is voor kinderen niet anders dan voor volwassenen. Ze moeten veel woorden in zo weinig mogelijk minuten lezen, ze moeten hun spelling leren en ze moeten hun handschrift verbeteren. (Iets dat mijn zoon althans nooit is gelukt.)

Als je plezier hebt in het lezen, dan pik je het allemaal moeiteloos op. De verbindingen tussen de woorden, de spelling en uiteindelijk ga je vanzelf ook steeds sneller lezen. En dat, terwijl je een lekker vrij momentje voor jezelf neemt!

 

Plezier geeft geluk

Door met plezier iets te doen, hoef je niet aan verwachtingen te voldoen en liggen er ook geen teleurstellingen op de loer. Je leest op je eigen tempo en geniet van wat je aan het doen bent. Wat een geluk!

 

Leesplezier = leefplezier

Vandaar dat ik me graag inzet voor leesplezier. Wat mij betreft staat het gelijk aan leefplezier. Ik heb verschillende manieren aangegrepen om kinderen plezier te laten ervaren op momenten waarop ik ze ook nog eens extra woorden kan bieden. Liedjes, grapjes en spannende verhalen - plus teksten met uitleg en lekkere recepten. Wat wil je nog meer?

 

In een volgende blog zal ik schrijven hoe ik, als schrijfster, het plezier voor mijn lezers heb vergroot.

 

Lees ook:

- Het Project voor Leesplezier

- Het doel van leesplezier

- Doen de werkboeken ertoe?

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recente berichten

January 14, 2019

January 4, 2019

December 28, 2018

December 28, 2018

Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags
Please reload

Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square